Wat is een stolpwoning?

Het ontwerp van de stolpwoning komt van de stolpboerderij. Dat type boerderij is ontstaan in de provincie Noord-Holland en op Terschelling rond het midden van de 16e eeuw. Er was de wens om graan en hooi binnen een gebouw op te kunnen slaan. De traditionele hooiberg heeft een piramidevormig dak en de stolpboerderij kreeg vervolgens ook zo’n dak. Een stolpboerderij is als het ware een samenvoeging van een hooiberg, stal, schuur en woning. Het grondplan is een vierkant. Het woord stolp komt waarschijnlijk van stulpe, en doelt op de dakvorm.

Moderne versie

In landelijke gebieden kan je tegenwoordig stolpwoningen tegenkomen, die veel lijken op de eerdergenoemde stolpboerderijen. Dat betekent dat ze een vierkant grondplan hebben en een piramidevormig dak. Hoewel die kenmerken niet altijd strikt worden toegepast, wordt toch van een stolpwoning gesproken. Zo zal je normaliter ramen of zelfs dakkapellen in de daken aantreffen. Of een woning, waarvan aan een kant de muur wordt doorgetrokken tot en met de tweede verdieping of zelfs een complete tweede verdieping heeft, nog steeds een stolpwoning kan noemen, daarover kan je van mening verschillen. Hoewel stolpwoningen ook wel in bebouwde gebieden worden neergezet, komen die in een landelijk omgeving het beste tot hun recht. In zijn basisvorm heeft een stolpwoning een simpel ontwerp en is relatief eenvoudig te bouwen.

Bouwbedrijven

We noemden al dat de stolpstijl nog niet heeft afgedaan. Er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om in een woning te wonen met een stijl die al zo oud is. Er dus zijn er ook bouwbedrijven die de stolpwoning in hun aanbod hebben. Zoals gezegd is een stolpwoning eigenlijk in de basisvorm tamelijk simpel van opzet. Maar gebruik je dat type als inspiratiebron voor een huis, dan kan dat anders worden. Als je een nieuwe woning in stolpstijl wilt, is het sowieso aan te raden om voor de bouw een bouwbedrijf te gebruiken die daar ervaring mee heeft.